Nadenkertje

Er zijn twijfelaars die altijd moeten vaststellen dat, als er een god bestaat – ik schrijf god altijd met een kleine letter zodat hij of zij niet veraf maar dichtbij is – als er een god bestaat en als hij of zij alles heeft gecreëerd – ik schrijf altijd hij of zij terwijl het natuurlijk geen van beide is omdat alleen wij op deze planeet een hij of een zij in onze blote kont zijn maar in wezen eigenljk in de eerste plaats alleen maar mens zijn met verwijzing naar god – waar was ik ook weer, o ja, twijfelaars die zich afvragen:
Als god alles heeft gecreëerd, hoe kan hij of zij dan zelf zijn ontstaan?

– Vraag: Hoe kan iets uit zichzelf ontstaan terwijl dat zelf niet bestaat?
– Antwoord: Uit de gedachte.

Kan een gedachte zonder enige vorm bestaan? Heeft een gedachte wel een begin nodig? Als dat zo is, dan heeft de gedachte ook een einde, zonder einde geen begin, zonder begin geen einde. Ieder begin kent een einde omdat er anders geen nieuw begin kan zijn. Dit is het kenmerk van de mens. De mens wordt geboren, begint, en zal sterven, eindigt, enzovoort. Dit betekent dat de mens zelf geen gedachte is maar de uitkomst van een gedachte. De mens is dus voor god een hele uitkomst, want als de mens denkt dat god niet bestaat, of de mens denkt dat god wel bestaat, heeft dat als uitkomst dat hij in beide gevallen aan god denkt. Dus god bestaat altijd in beide gedachtes.

Dit is zo’n beetje mijn gedachte, denk ik, met dank aan René Descartes. De bekende uitspraak Cogito, ergo sum, oftewel Ik denk dus ik ben, werd door hem vastgesteld. Ik heb slechts in enkele regels geprobeerd uit te leggen waar die gedachte dan vandaan komt.

– Conclusie: De gedachte heeft geen vorm nodig omdat de gedachte de vormgever is.

Eat your heart out Einstein!

– BEGIN –

 

Kort verhaal

John D. Muller View All →

Schrijver van korte verhalen. Soms iets langer. Soms iets anders.

I write short stories. Sometimes a bit longer. Sometimes different. Like poems. I also would like to translate my stories so it can be made into movies and I will earn a lot of money and can spend almost a day at the Oscars. But I don’t have the time for it. Now I live in poverty. Which is good. Poverty makes good heartbreaking stories.
Nu ga ik verder in Dutch.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: